Navigácia

Navigácia

    Narodeniny a meniny

    Dnes (Piatok 3.5.2024)
    Timea Šulíková (2)

    Piatok 3. 5. 2024

    • Spolu múdrejší III.

      Spolu múdrejší III.

      Naša škola sa zapojila  do výzvy Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR na predkladanie žiadostí o poskytnutie finančných prostriedkov na program doučovania „Spolu múdrejší 3“. V tomto projekte sa do doučovania zapájajú 2 pedagógovia  z našej školy.

      Program Spolu múdrejší 3 je určený na podporu škôl, ktoré prostredníctvom kvalitného a dostupného doučovania svojich žiakov, ohrozených školským neúspechom, alebo žiakov, ktorí potrebujú pomoc s učivom, budú vytvárať podmienky na zlepšovanie ich vedomostí a zručností v mimoškolských hodinách v stanovenom rozsahu.

      Cieľom výzvy bolo podporiť projekty zamerané na vyrovnávanie rozdielov vo vedomostiach, zručnostiach a spôsobilostiach žiakov ako aj na elimináciu rizika opakovania ročníkov a predčasného ukončenia vzdelávania žiakov. Prostredníctvom naplnenia tohto čiastkového cieľa sa zabezpečí naplnenie hlavného cieľa reformy, ktorým je zmierňovanie dopadov pandémie vo vzdelávaní na základných školách ako aj zmiernenie negatívneho dopadu pandémie na ďalšie vzdelávanie žiakov.

      Doučovanie prebieha výlučne prezenčne a realizuje sa po vyučovaní. Obsahom doučovania sú predmety z tzv. hlavných vzdelávacích oblastí, konkrétne je to slovenský jazyk a matematika.

      Trvanie projektu „Spolu múdrejší 3“ je naplánované Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR do júna 2022.

    • Hurá, opäť do školy

      Hurá, opäť do školy

      Začiatok vyučovania po prázdninách je 10.januára 2022.

      Upozorňujeme, že pred nástupom do školy je potrebné podpísať vyhlásenie o bezpríznakovosti žiaka.

      Rúška v škole sú povinné!


    • Vianoce v našej škole

      Vianoce v našej škole

      A opäť sú tu Vianoce, ten krásny a tak dlho očakávaný čas, na ktorý sa tešia hlavne deti, keď žiarivými očkami hľadia na ligotavé svetielka, radujú sa z darčekov, ktoré nájdu pod stromčekom. Už druhý rok sú vianočné sviatky ovplyvnené celosvetovou pandémiou a ich príchod nemôžeme privítať tak, ako po minulé roky. Aj napriek tomu, učitelia so žiakmi v škole navodili príjemnú sviatočnú atmosféru a na príchod Vianoc sa pripravili. Učitelia porozprávali o podstate sviatkov, o  zvykoch a tradíciách v našom regióne. Pri počúvaní vianočných kolied žiaci pod vedením svojich pedagógov vyrábali vianočné ozdoby, ktorými vyzdobili triedy a časť ozdôb si odniesli na výzdobu do svojich príbytkov. 
      Skrášlili sme aj exteriér školy, aby naši rodičia, ale aj ostatní obyvatelia obce, prechádzajúci popri našej škole, sa potešili a nasiakli vianočnou atmosférou. 
      Veríme, že budúce Vianoce strávime spoločne pri vianočnom stromčeku v kultúrnom dome našej obce. Želáme všetkým obyvateľom našej obce, aby si pod vianočným stromčekom našli to, čo si najviac želajú.


       

    • OZNAM KU KARANTÉNE

      OZNAM KU KARANTÉNE

      Na základe rozhodnutia RÚVZ v Michalovciach, od dnešného dňa t.j. 21.10.2021 žiaci zostávajú v domácej izolácií /karanténe/ do 30.10.2021, dôvodom je zistená pozitivita na COVID 19 u učiteľa školy. Sledujte zdravotný stav u žiakov, v prípade zdravotných problémov (kašeľ, teplota) kontaktujte všeobecného lekára dieťaťa. Nástup do školy je po jesenných prázdninách 2.11.2021 (utorok). Žiaci sa vyučujú dištančnou formou /plnením zadaných úloh učiteľmi/. Ďakujeme za porozumenie

    • Slávnostné zahájenie školského roka 2021/2022

      Slávnostné zahájenie školského roka 2021/2022

      Zahájenie školského roka 2021/2022

      Vážení rodičia,v súvislosti s blížiacim sa začiatkom školského roka Vám oznamujeme, že slávnostné zahájenie školského roka 2021/2022 sa uskutoční vo štvrtok 2. septembra 2021 o 8,00 v areáli základnej školy.

      Z dôvodu potreby zaistenia bezpečnosti a ochrany zdravia žiakov pri obnovení prevádzky škôl a školských zariadení v zmysle opatrenia Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky a v súlade s Manuálom zverejneným Ministerstvom školstva je potrebné, aby žiaci pri nástupe do  školy priniesli v deň nástupu Vami vyplnené a podpísané tlačivá:

       Vyhlasenie_o_bezpriznakovosti_od_1.9.2021.pdf

      Podľa aktuálne platnej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR žiaci a zamestnanci sú povinní mať prekryté horné dýchacie cesty počas celého vyučovania. Povinnosť prekrytia horných dýchacích ciest naďalej upravuje aktuálne platná vyhláška ÚVZ SR, ktorá je dostupná na webovej stránke: https://www.uvzsr.sk/docs/info/ut/vyhlaska_237.pdf.

      Všeobecné informácie sú zverejnené na stránke MŠVVaŠ SR:

      Skolsky_semafor_2021_2022_manual_pre_vsetky_typy_skol.pdf

    • Školský výlet

      Školský výlet

      Do fotogalérie bol pridaný nový album Školský výlet.

    • Divadelné predstavenie Pyšná princezná

      Divadelné predstavenie Pyšná princezná

      Do fotogalérie bol pridaný nový album Divadelné predstavenie Pyšná princezná.

    • Obnovenie prezenčného vyučovania

      Obnovenie prezenčného vyučovania

      Riaditeľstvo Základnej školy v  Šamudovciach, oznamuje žiakom školy a ich zákonným zástupcom, že od 29.3.2021 sa obnovuje prezenčné vyučovanie žiakov. 

      Podmienkou nástupu dieťaťa na prezenčné vzdelávanie je pretestovanie aspoň 1 zákonného zástupcu, s ktorým žije dieťa v spoločnej domácnosti s negatívnym výsledkom. Test zákonného zástupcu nesmie byť starší ako 7 dní.

      Pri nástupe žiaka je potrebné podpísať a odovzdať čestné vyhlásenie o bezinfekčnosti.

       

    • Oznam žiakom a ich rodičom

      Oznam žiakom a ich rodičom


      PREZENČNÉ VYUČOVANIE SA NEOBNOVUJE!

      Obec Šamudovce,

      ako zriaďovateľ základnej školy oznamuje, že z dôvodu výskytu ochorenia COVID-19 v našej obci,  základná škola  od 1.3.2021 neobnovuje prezenčné vyučovanie. Naďalej pokračuje dištančné vzdelávanie žiakov tak, ako doteraz.

       

    • Oznam

      Oznam

      Polročné hodnotenie

      Riaditeľstvo Základnej školy v Šamudovciach Vám oznamuje spôsob polročného hodnotenia v školskom roku 2020/2021:

      • V nultom a prvom ročníku sa  polročné hodnotenie realizuje formou slovného hodnotenia.
      • V druhom, treťom a štvrtom ročníku sa záverečné hodnotenie realizuje formou klasifikácie.
      • Výchovné predmety – (telesná a športová výchova, hudobná výchova), sa  nemôžu  plnohodnotne realizovať,  preto nebudú hodnotené.
    • OZNAM PRE RODIČOV A ŽIAKOV ŠKOLY

      OZNAM PRE RODIČOV A ŽIAKOV ŠKOLY

      Vážení rodičia, milí žiaci!

      Na základe rozhodnutia MŠVVaŠ SR v súvislosti so súčasnou epidemiologickou situáciou od 11.1.2021 bude prebiehať dištančné vyučovanie.

    • Vianočný pozdrav

      Vianočný pozdrav
    • DOLEŽITÉ USMERNENIE MŠ VVaŠ SR - COVID-19 k opatreniam z celoplošného testovania od 1.11.2020

      DOLEŽITÉ USMERNENIE  MŠ VVaŠ SR - COVID-19 k opatreniam z celoplošného testovania od 1.11.2020


      Usmernenie Spoločná zodpovednosť

      Ako postupovať od 1. 11. 2020  v školskom prostredí

      https://www.minedu.sk/data/att/17780.pdf

      - návrat  v prípade pozitívne testovanej osoby,

      -  návrat v prípade negatívneho výsledku testu,

      - v prípade, že sa osoba nevie preukázať negatívnym výsledkom testu

      Príloha 1 - Podmienky vstupu do školy (1. 11. 2020)

      Príloha 2 - Vyhlásenie zákonného zástupcu (1. 11. 2020)

      Príloha 3 - Vyhlásenie zamestnanca (1. 11. 2020)

      Príloha 4 - Vyhlásenie návštevníka školy o bezinfekčnosti (1. 11. 2020)

       

       

       

    • Jesenné prázdniny

      Jesenné prázdniny

      ZMENA:  prázdniny budú v dvoch etapách z dôvodu testovania

      od 30. 10. - do 2. 11.

      a potom  6. a 9. 11. 2020

    • Organizácia a podmienky výchovy a vzdelávania - školský rok 2020/2021

      Organizácia a podmienky výchovy a vzdelávania - školský rok 2020/2021

      Pri nástupe do práce všetci zamestnanci školy vyplnia vyhlásenie o tom, že zamestnanec neprejavuje príznaky prenosného ochorenia a nemá nariadené karanténne opatrenie. Predkladať dotazník je povinné po každom prerušení dochádzky v trvaní viac ako tri dni.  

      Škola v súčinnosti so zriaďovateľom zabezpečí plynulú prevádzku základnej školy,  zriadi ranný filter pri vstupe do základnej školy.

      V prípade, že u dieťaťa alebo zamestnanca je podozrenie alebo potvrdené ochorenie na COVID-19, postupuje podľa usmernenia MŠVVaŠ SR časť Oranžová a Červená fáza.

      Škola si pre účely izolácie žiaka, u ktorého sa vyskytnú príznaky ochorenia COVID-19, prípadne iného prenosného ochorenia počas vyučovania, vyčlení priestor, ideálne s rozlohou min 15m2 a priamym vetraním. Miestnosť môže štandardne slúžiť aj na iné účely, ak je však do nej umiestnený žiak s príznakmi ochorenia COVID-19 alebo iného prenosného ochorenia, následne po opustení miestnosti žiakom je dôkladne vydezinfikovaná (podľa usmernenia Úradu verejného zdravotníctva) a vyvetraná.

      Zákonný zástupca

      Zodpovedá za dodržiavanie hygienicko-epidemiologických opatrení pri príchode žiaka do základnej školy a pri odchode žiaka zo základnej školy (nosenie rúšok, dodržiavanie odstupov, dezinfekcia rúk v zmysle aktuálnych opatrení ÚVZ SR).

       Zabezpečí pre svoje dieťa každý deň dve rúška (jedno náhradné, musí mať pri sebe).

       Dodržiava pokyny riaditeľa školy, ktoré upravujú podmienky prevádzky konkrétnej základnej školy a    na školský rok 2020/2021.

      Predkladá pri prvom nástupe žiaka do základnej školy alebo po každom prerušení   dochádzky žiaka do základnej školy v trvaní viac ako tri dni čestné prehlásenie o tom, že žiak neprejavuje príznaky prenosného ochorenia a nemá nariadené karanténne opatrenie.

      V prípade, že u dieťaťa je podozrenie alebo potvrdené ochorenie na COVID-19, bezodkladne o tejto situácii informuje príslušného vyučujúceho a riaditeľa školy.

      Povinnosťou zákonného zástupcu je aj bezodkladne nahlásenie karantény, ak bola dieťaťu nariadená lekárom všeobecnej zdravotnej starostlivosti pre deti a dorast alebo miestne príslušným regionálnym hygienikom. Za týchto podmienok je dieťa zo školy vylúčené.

      Organizácia edukačného procesu

      Edukačný proces prebieha v nezmenenej forme.

      Opatrenia školy kvôli prevencii nákazy COVID-19

       Opatrenia majú smerovať ku implementácii odporúčaní Úradu verejného zdravotníctva a sú založené na princípe ROR - Rúško, Odstup, Ruky.

       Rúško je opatrením na obmedzenie priestorovej distribúcie kvapôčok telesných tekutín. Odstup je opatrením smerujúcim k minimalizácii osobných kontaktov a na obmedzovanie skupinových aktivít napr. pri službách žiakom a zamestnancom. Ruky sú opatrenia eliminujúce prenos infekcie z kontaminovaného povrchu na sliznice. Okrem osobnej hygieny sú ďalšími opatreniami aj čistenie kontaktných povrchov a minimalizácia bodov s frekventovaným dotykom Pri ceste do školy sa žiaci riadia aktuálnymi opatreniami ÚVZ SR a pokynmi RÚVZ.

      • Sprevádzajúce osoby sa vo vnútorných priestoroch školy nepohybujú s výnimkou žiakov prvého ročníka základnej školy. Žiaka môže v budove školy sprevádzať vždy len jeden zákonný zástupca.
      • Základná škola v spolupráci so zriaďovateľom zabezpečí dezinfekciu rúk všetkých osôb pri vstupe do budovy, a to dezinfekčným prostriedkom vhodne umiestneným.
      •  Zákonný zástupca predkladá pri prvom nástupe žiaka do základnej školy čestné prehlásenie  alebo po každom prerušení dochádzky žiaka do základnej školy v trvaní viac ako tri dni predkladá písomné vyhlásenie o tom, že žiak neprejavuje príznaky prenosného ochorenia a nemá nariadené karanténne opatrenie – podpisuje rodič.
      •  Žiak nosí rúško všade vo vnútorných priestoroch základnej školy, okrem svojej triedy v interných priestoroch školy, kde prebieha edukačný proces, ak nie je určené inak z nariadenia ÚVZ SR.
      •  Nepedagogický zamestnanec školy nosí rúško alebo ochranný štít v súlade s aktuálnymi opatreniami ÚVZ SR.
      • Pedagogický zamestnanec  nosí  rúško všade vo vnútorných priestoroch základnej školy,  okrem svojej triedy v interných priestoroch školy, kde prebieha edukačný proces, ak nie je určené inak z nariadenia ÚVZ SR.
      • V miestnosti, v ktorej sa zdržuje trieda, je zabezpečené časté a intenzívne priame vetranie.
      • Aktivity organizovať tak, aby bolo možné časť dňa tráviť vonku či už v areáli školy alebo mimo neho podľa podmienok školy a klimatických podmienok.
      • Prestávky medzi hodinami  budú žiaci  tráviť v danej triede pri priamom vetraní .
      • Učitelia opakovane upozorňuje žiakov na dodržiavanie hygienických pravidiel pri kašľaní a kýchaní.
      • Upratovanie a dezinfekcia toaliet prebieha minimálne dvakrát denne a podľa potreby.
      • Upratovačka je  informovaná a poučená o sprísnených podmienkach upratovania a o potrebe priebežného čistenia a dezinfekcie dotykových plôch, ostatných povrchov a predmetov.
      • Dôkladné čistenie všetkých miestností, v ktorých sa žiaci, pedagogickí zamestnanci  a ďalší zamestnanci školy nachádzajú, sa musí vykonávať najmenej raz denne.
      • Zabezpečiť smetné koše tak, aby nebol nutný fyzický kontakt rúk s košom pri zahadzovaní odpadu

       

      Pri podozrení na ochorenie

      • Nikto s príznakmi infekcie dýchacích ciest, ktoré by mohli zodpovedať známym príznakom COVID-19 (zvýšená telesná teplota, kašeľ, zvracanie, kožná vyrážka, hnačky, náhla strata chuti a čuchu, iný príznak akútnej infekcie dýchacích ciest) nesmie vstúpiť do priestorov základnej školy a školského klubu detí.
      •  Ak žiak v priebehu dňa vykazuje niektorý z možných príznakov COVID-19, bezodkladne si nasadí rúško a je nutné umiestniť ho do samostatnej izolačnej miestnosti a kontaktovať zákonných zástupcov, ktorí ho bezodkladne vyzdvihnú.
      •  Ak sa u zamestnanca základnej školy alebo školského klubu detí objavia príznaky nákazy COVID – 19 v priebehu jeho pracovného dňa, bezodkladne o tom informuje riaditeľa školy a opustí školu v najkratšom možnom čase s použitím rúška.
      •  V prípade podozrivého žiaka alebo pracovníka sa riadi škola usmerneniami z Oranžovej fázy tohto dokumentu.

      Pracovno-právne vzťahy

      • Zamestnanci školy plnia svoje pracovné povinnosti osobne na pracovisku podľa pracovnej zmluvy a pracovnej náplne.
      • Ak niektorý zo zamestnancov zo subjektívnych dôvodov (obava z nákazy, nepodložená klinickými príznakmi) odmieta vykonávať pracovnú činnosť osobne a na pracovisku, zamestnávateľ môže:
      • sa dohodnúť so zamestnancom na čerpaní dovolenky ( § 111 ods. 1 Zákonníka práce)alebo
      • ospravedlniť neprítomnosť zamestnanca na pracovisku bez náhrady mzdy (tzv. prekážka v práci na strane zamestnanca) podľa § 141 ods. 3 písm. c) Zákonníka práce.

      Oranžová fáza

      • Oranžová fáza nastáva v prípade podozrivého žiaka alebo zamestnanca z ochorenia COVID-19, či v prípade nariadenia ÚVZ SR. Žiaka či zamestnanca môže určiť ako podozrivého jedine miestne príslušný RÚVZ alebo všeobecný lekár. V prípade, že:
      • mieste príslušný RÚVZ oznámi škole podozrenie výskytu ochorenia u žiaka alebo zamestnanca školy:
      • škola postupuje podľa nižšie uvedených krokov, čaká na pokyny a poskytuje plnú súčinnosť miestne príslušnému RÚVZ.
      • Zákonný zástupca alebo zamestnanec oznámi po indikácii všeobecným lekárom škole, že je u jeho dieťaťa (v prípade zákonného zástupcu) alebo uňho (v prípade zamestnanca) podozrenie na ochorenie COVID-19:
      • v prípade ak RÚVZ neskontaktuje školu do 48 hodín, tak škola kontaktuje miestne príslušné RÚVZ a informuje o podozrení u žiaka/zamestnanca.
      • škola následne postupuje podľa nižšie uvedených krokov, čaká na pokyny a poskytuje plnú súčinnosť miestne príslušnému RÚVZ.

      Pri podozrení na ochorenie v prípade žiaka

      Podozrivý žiak nenavštevuje školu a školské zariadenie a škola do usmernenia príslušným RÚVZ alebo výsledkov jeho RT-PCR testu vylúči zo školskej dochádzky úzke kontakty žiaka (napr. spolužiaci v triede).

      Ak je podozrivý podrobený RT-PCR testu a výsledok je:

      • negatívny, výučba sa obnovuje pre všetky vylúčené osoby. Podozrivého žiaka manažuje miestne príslušný RÚVZ, ostatní žiaci prinesú vyhlásenie o bezinfekčnosti, podpísané zákonným zástupcom
      • pozitívny, všetky vylúčené osoby ostávajú mimo výučby až do doby určenia postupu miestne príslušného RÚVZ. Ak takto doteraz neboli vylúčení žiaci celej triedy, preruší sa školská dochádzka na celú triedu až do doby určenia iného postupu miestne príslušným RÚVZ.
      • ak sa potvrdí 2 a viac pozitívnych žiakov, prechádza sa do červenej fázy podľa usmernenia tohto materiálu.

      Pri podozrení na ochorenie v prípade pedagogického a odborného zamestnanca

      Podozrivý zamestnanec nenavštevuje školu a školské zariadenie a škola do usmernenia príslušným RÚVZ alebo výsledkov jeho RT-PCR testu vylúči zo školskej dochádzky jeho úzke kontakty (napr. napríklad kolegov zdieľajúcich jednu pracovnú miestnosť).

      • Ak je podozrivý podrobený RT-PCR testu a výsledok je:
      • negatívny, informuje zamestnávateľa a vylúčené úzke kontakty sa vracajú do práce. Podozrivého manažuje príslušný všeobecný lekár a RÚVZ, ktorí rozhodnú o návrate zamestnanca do pracovného procesu.
      • pozitívny, informuje zamestnávateľa, situáciu ďalej manažuje miestne príslušný RÚVZ a prechádza sa do červenej fázy podľa usmernenia tohto materiálu.

      Pri podozrení na ochorenie v prípade nepedagogického zamestnanca.

      Podozrivý zamestnanec - nenavštevuje školu a školské zariadenie až do usmernenia príslušného RÚVZ a škola vylúči zo školskej dochádzky, z dochádzky do práce jeho úzke kontakty. V prípade zamestnanca stravovacieho zariadenia je nutné uzatvoriť zariadenie do určenia ďalšieho postupu miestne príslušného RÚVZ.

      • Ak je podozrivý podrobený RT-PCR testu a výsledok je:
      • negatívny, informuje zamestnávateľa a vylúčené úzke kontakty sa vracajú do práce. Podozrivého manažuje príslušný všeobecný lekár a RÚVZ, ktorí rozhodnú o návrate zamestnanca do pracovného procesu
      • pozitívny, informuje zamestnávateľa a situáciu ďalej manažuje miestne príslušný RÚVZ.
      • ak sa RT-PCR testom potvrdí viac pozitívne testovaných zamestnancov prechádza sa do červenej fázy podľa usmernenia tohto materiálu.

      Pri podozrení na ochorenie v prípade zákonného zástupcu alebo osoby v úzkom kontakte so žiakom alebo zamestnancom školy.

      •  Škola čaká na pokyny a poskytuje plnú súčinnosť miestne príslušnému RÚVZ.

       Pracovno-právne vzťahy

       Zamestnanci školy plnia svoje pracovné povinnosti osobne na pracovisku podľa pracovnej zmluvy a pracovnej náplne.

      • Pri podozrení na ochorenie Covid-19 v prípade žiaka, pedagogický zamestnanec a odborný zamestnanec, ktorý bol v úzkom kontakte s konkrétnym žiakom (vyučoval v príslušnej triede, vykonával výchovnú činnosť v príslušnom oddelení ŠKD, poskytoval špeciálno-pedagogickú starostlivosť, výchovné poradenstvo, psychologické poradenstvo a pod.), odchádza do domácej izolácie, zamestnávateľ v uvedenom prípade ospravedlní neprítomnosť vyššie uvedeného zamestnanca na pracovisku a poskytne mu náhradu mzdy (uplatní tzv. prekážku v práci na strane zamestnávateľa) podľa § 142 ods. 3 Zákonníka práce, a to až do získania/potvrdenia negatívneho výsledku laboratórneho testu. Po negatívnom výsledku laboratórneho testovania pedagogický zamestnanec alebo odborný zamestnanec ďalej pokračuje vo výkone pracovnej činnosti v súlade s pracovnou zmluvou.
      • Pri podozrení na ochorenie Covid-19 v prípade zamestnanca (pedagogický zamestnanec, odborný zamestnanec alebo nepedagogický zamestnanec), tento zamestnanec odchádza do domácej izolácie, zamestnávateľ ospravedlní jeho neprítomnosť na pracovisku a poskytne mu náhradu mzdy (uplatní tzv. prekážku v práci na strane zamestnávateľa) podľa § 142 ods. 3 Zákonníka práce, a to až do získania/potvrdenia negatívneho výsledku laboratórneho testu. Po negatívnom výsledku laboratórneho testovania pedagogický zamestnanec alebo odborný zamestnanec ďalej pokračuje vo výkone pracovnej činnosti v súlade s pracovnou zmluvou. Ak bolo testovanie pozitívne, zamestnávateľ postupuje v súlade s pokynmi RÚVZ. Ak RÚVZ nariadil zamestnancovi domácu izoláciu, zamestnávateľ ospravedlní neprítomnosť zamestnanca na pracovisku a poskytne mu náhradu mzdy (uplatní tzv. prekážku v práci na strane zamestnávateľa) podľa § 142 ods. 3 Zákonníka práce, a to až do získania/potvrdeného negatívneho výsledku laboratórneho testu. Po negatívnom výsledku laboratórneho testovania pedagogický zamestnanec alebo odborný zamestnanec ďalej pokračuje vo výkone pracovnej činnosti v súlade s pracovnou zmluvou.
      • Ak v situácii, že došlo k podozreniu na ochorenie iného zamestnanca, iný zamestnanec zo subjektívnych dôvodov (nepodložená obava z nákazy) odmieta vykonávať pracovnú činnosť osobne a na pracovisku, zamestnávateľ môže:
        • dohodnúť sa so zamestnancom na čerpaní dovolenky v zmysle § 111 ods. 1 Zákonníka práce alebo ospravedlniť neprítomnosť zamestnanca na pracovisku bez náhrady mzdy (tzv. prekážka v práci na strane zamestnanca) podľa § 141 ods. 3 písm. c) Zákonníka práce.

      Červená fáza

       Červená fáza nastáva pri dvoch a viac potvrdených pozitívnych prípadoch medzi žiakmi, nepedagogickými pracovníkmi alebo jedným pedagogickým pracovníkom alebo v prípade nariadenia ÚVZ SR. V prípade potvrdeného žiaka:

      • Ak sa ochorenie COVID-19 potvrdí u 2 a viac žiakov, odporúčame prerušiť vyučovanie v triedach žiakov s potvrdeným ochorením COVID-19 a vylúčiť z vyučovacieho procesu ich úzke kontakty. Ďalej sa postupuje podľa usmernenia príslušného všeobecného lekára alebo miestne príslušného RÚVZ. V škole sa uskutoční dezinfekcia podľa aktuálne platného usmernenia hlavného hygienika.
      • Ak sa u niektorého z osôb vylúčených zo školského procesu objavia počas doby zatvorenia školy príznaky na COVID-19, dotyčného manažuje príslušný lekár všeobecnej starostlivosti.
      • Po ukončení šetrenia miestne príslušného RÚVZ sa škola vracia do zelenej fázy.

      V prípade potvrdeného pedagogického alebo odborného zamestnanca

      • Vylúčiť zo školského procesu osoby v úzkom kontakte daného zamestnanca. Ďalej sa postupuje podľa usmernenia príslušného všeobecného lekára alebo miestne príslušného RÚVZ. V škole sa uskutoční dezinfekcia podľa aktuálne platného usmernenia hlavného hygienika
      • Ak sa u nejakého z priamych kontaktov zamestnancov objavia počas doby zatvorenia školy príznaky na COVID-19, dotyčného manažuje príslušný lekár všeobecnej starostlivosti.

      V prípade potvrdeného nepedagogického pracovníka

      • Vylúčiť zo školského procesu osoby v úzkom kontakte daného zamestnanca. Ďalej sa postupuje podľa usmernenia príslušného všeobecného lekára alebo miestne príslušného RÚVZ. V škole sa uskutoční dezinfekcia podľa aktuálne platného usmernenia hlavného hygienika.

       V prípade potvrdeného zákonného zástupcu alebo osoby v úzkom kontakte so žiakom alebo pracovníkom

      • Škola čaká na pokyny a poskytuje plnú súčinnosť miestne príslušnému RÚVZ.

       Organizácia edukačného procesu

      Nad rámec opatrení zelenej a oranžovej fázy riaditeľ zváži po dohode s miestne príslušným RÚVZ:

      • Žiakov prvého až štvrtého ročníka rozdelí riaditeľ základnej školy na triedy, v ktorých ich bude najviac 15. Prezenčné vyučovanie prebieha u žiakov prvého až štvrtého ročníka.

      Pre prezenčné vyučovanie nad rámec predchádzajúcej fázy platí:

      •  Vytvorená trieda sa nebude meniť, aj keď počet žiakov klesne, nebude dochádzať
      • k migrácii žiakov medzi jednotlivými triedami.
      •  Metódy a obsah vzdelávacích a záujmových činností je nevyhnutné prispôsobiť zloženiu konkrétnej triedy, vzhľadom na vek žiakov a úroveň ich vedomostí, znalostí a zručností.

       Škola nevyhnutne zmení organizáciu vyučovania (úprava rozvrhu, úprava vnútorného časového členenia vyučovacieho dňa) a brať do úvahy fakt, že časť žiakov sa vzdelávania v základnej škole nezúčastní. Z tohto dôvodu škola  upraví štruktúru vyučovacieho dňa a  obsah a formu vzdelávania.

      Opatrenia školy kvôli prevencii nákazy COVID-19

      Nad rámec opatrení zelenej a oranžovej fázy:

      • Pre žiakov zúčastňujúcich sa na prezenčnom vyučovaní nad rámec predchádzajúcej fázy platí:  Pri vstupe do školy sa vykonáva ranný filter
      •  Žiak nosí rúško všade vo vnútorných priestoroch základnej školy, vrátane svojej triedy v interných priestoroch školy
      • Nepedagogický zamestnanec školy nosí rúško alebo ochranný štít v súlade s aktuálnymi opatreniami ÚVZ SR. Pedagogický zamestnanec a odborný zamestnanec nosí rúško alebo ochranný štít vo všetkých priestoroch školy.
      • Odporúčame organizovať aktivity tak, aby bolo možné väčšiu časť dňa tráviť vonku či už v areáli školy alebo mimo neho podľa podmienok školy a klimatických podmienok. Upratovanie a dezinfekcia toaliet prebieha minimálne 3x denne a podľa potreby.
      • Dôkladné čistenie všetkých miestností, v ktorých sa žiaci, pedagogickí zamestnanci, a odborní zamestnanci a ďalší zamestnanci školy nachádzajú, sa musí vykonávať najmenej raz denne.
      • Dezinfekcia dotykových plôch, ostatných povrchov alebo predmetov, ktoré používa zvlášť veľký počet ľudí, musí byť vykonávaná minimálne 2x denne a podľa potreby (napr. kľučky dverí).
      • Dezinfekcia rúk musí byť zabezpečená v každej triede a učebni

      Pracovno-právne vzťahy

      • Zamestnanci školy plnia svoje pracovné povinnosti osobne na pracovisku podľa pracovnej zmluvy a pracovnej náplne.
      • Počas prerušenia vyučovania zamestnávateľ ospravedlní neprítomnosť „zamestnancov“ na pracovisku s náhradou mzdy (uplatní tzv. prekážku v práci na strane zamestnávateľa) podľa § 142 ods. 3 Zákonníka práce, a to až do získania negatívneho výsledku laboratórneho testu. Po negatívnom výsledku laboratórneho testovania pedagogický zamestnanec  ďalej pokračuje vo výkone pracovnej činnosti v súlade s pracovnou zmluvou.
      •  Ak po obnovení vyučovania niektorý zamestnanec zo subjektívnych dôvodov (nepodložená obava z nákazy) odmieta vykonávať pracovnú činnosť osobne a na pracovisku, zamestnávateľ môže:
        • dohodnúť sa so zamestnancom na čerpaní dovolenky v zmysle § 111 ods. 1 Zákonníka práce alebo
        • ospravedlniť neprítomnosť zamestnanca na pracovisku bez náhrady mzdy (tzv. prekážka v práci na strane zamestnanca) podľa § 141 ods. 3 písm. c) Zákonníka práce.

      Špeciálne usmernenie počas obdobia pri otvorení školského roku 2020/2021

      Počas obdobia 2.9. – 14.9. sa nad rámec zelenej fázy:

      • neorganizuje  sa hromadné otvorenie školského roku s výnimkou prvého ročníka, ktoré, ak je to možné, uskutoční sa len v exteriéri s dostatočným odstupom a rúškami a výhradne len v sprievode jedného zákonného zástupcu. Ak sa pre nepriazeň počasia nedá realizovať v exteriéri, tak bude individuálne v prváckej triede. Ostatné triedy majú otvorenie školského roku bez sprievodcov v triede.
      •  aktivity tak, aby bolo možné väčšiu časť dňa tráviť vonku či už v areáli školy alebo mimo neho podľa podmienok školy a klimatických podmienok.
      •  Nepedagogický zamestnanec školy nosí rúško alebo ochranný štít v súlade s aktuálnymi opatreniami ÚVZ SR.
      • Pedagogický zamestnanec a odborný zamestnanec nosí rúško alebo ochranný štít.
      • Telesná výchova sa realizuje jedine v exteriéri.
      • Telocvičňa  sa do 20.9. nevyužíva.
      •  Vyššie uvedené opatrenia sa podľa epidemiologickej situácie môžu predĺžiť a odporúča sa ich dodržiavanie aj počas obdobia 16. 9. – 23. 9. 2020.

       

       

       

       

       

       

      V Šamudovciach 26.8.2020                                                     PaedDr. Jarmila Gubaňarov

       

    • Pokyny k novému školskému roku 2020/21

      Pokyny k novému školskému roku 2020/21

      Riaditeľka ZŠ Šamudovce, oznamuje žiakom a rodičom školy, že zahájenie školského roka 2020/2021 sa uskutoční v stredu dňa 2. 9. 2020

       

      Nových žiakov privítame o 8:30 hod. v triede určenej pre prvákov. Vstup do priestorov školy je povolený len jednému zákonnému zástupcovi nového žiaka s rúškom. Zdravotný dotazník odovzdajú zákonní zástupcovia triednym učiteľom. O všetkých potrebných informáciách ohľadom organizácie vyučovania, učebných pomôcok budú zákonní zástupcovia informovaní triednymi učiteľmi v prvý školský deň.

      Žiakov 2. - 4.ročníka privítajú triedni učitelia o 8.30 hod. nasledovne:

      • žiaci 2. ročníka pred bočným vchodom
      • žiaci 3 a 4. ročníka pred hlavným vchodom.

      Ak zákonný zástupca nemá vyplnený zdravotný dotazník, Mgr. Marie Hreňová, pomôže pri jeho vyplnení.

      Zákonní zástupcovia žiakov do budovy školy nevstupujú!

       

    • Oznámenie o voľnom pracovnom mieste pedagogického asistenta

    • Národný projekt "Pomáhajúce profesie v edukácii detí a žiakov II"

      Národný projekt "Pomáhajúce profesie v edukácii detí a žiakov II"

      Národný projekt : Pomáhajúce profesie v edukácii detí a žiakov II

      Základná škola, Šamudovce 23 na základe výsledkov hodnotenia škôl, ktoré sa prihlásili do Národného projektu „Pomáhajúce profesie v edukácii detí a žiakov II, sa zaradila medzi úspešné školy. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR ako sprostredkovateľský orgán pre prioritnú os Vzdelávanie operačného programu Ľudské zdroje vyhlásilo tento Národný projekt „Pomáhajúce profesie v edukácii detí a žiakov“. Prijímateľom tohto národného projektu bude Metodicko-pedagogické centrum (MPC).

      Ministerstvo školstva naďalej pokračuje v podpore inkluzívneho vzdelávania na školách. Výzvy na dopytovo orientované projekty v školských zariadeniach umožnili vytvorenie nových pracovných pozícií pre pedagogických asistentov, asistentov učiteľa pre žiakov so zdravotným znevýhodnením či vytváranie inkluzívnych tímov. Do týchto výziev sa zapojili stovky škôl z celého Slovenska.    

      Nový národný projekt „Pomáhajúce profesie v edukácii detí a žiakov“ bude nadväzovať na predchádzajúce projekty a zabezpečí implementáciu princípov inkluzívneho vzdelávania v materských, základných a stredných školách prostredníctvom podpory pedagogických asistentov, asistentov pre žiakov so zdravotným znevýhodnením a členov inkluzívneho tímu (školský psychológ, špeciálny pedagóg a sociálny pedagóg) na školách.

      Základná škola tak získa finančné prostriedky na vytvorenie 1 nového pracovného miesta až do roku 2022 – počas trvania projektu, ktoré budú hradené v plnej výške z tohto projektu.

      Národný projekt „Pomáhajúce profesie v edukácii detí a žiakov“ môže významne podporiť pozitívne zmeny v inkluzívnom vzdelávaní, priamo v školskom prostredí prostredníctvom edukačnej podpory zo strany pedagogického asistenta. Na základe doterajších skúsenosti s inkluzívnym vzdelávaním, získaných pri implementácii predchádzajúcich národných projektov prax ukázala, že  zmenou postojov (presvedčenia, vzťahov a praxe) aktérov inklúzie, výchovy a vzdelávania detí a žiakov, je možné pomôcť najmä tým, že títo realizátori praxe edukácie budú veriť a budú presvedčení o tom, že týmto deťom a žiakom, mladým ľuďom je možné pomôcť.

    • OZNAM - Nástup do školy

      OZNAM - Nástup do školy

      OZNÁMENIE O OBNOVENÍ ŠKOLSKÉHO VYUČOVANIA A PREVÁDZKY ŠKOLY A O URČENÍ SPÔSOBU A TERMÍNU NA PREJAVENIE ZÁUJMU ZÁKONNÝCH ZÁSTUPCOV ŽIAKA O ŠKOLSKÉ VYUČOVANIE

               Obec Šamudovce, ako zriaďovateľ Základnej školy v Šamudovciach vzhľadom na priaznivú aktuálnu hygienicko – epidemiologickú situáciu v oblasti svojej pôsobnosti a vzhľadom na personálne, materiálne a priestorové možnosti školy, ktoré boli odkonzultované s riaditeľom školy a obecným zastupiteľstvom, rozhodla obnoviť školské vyučovanie vo svojich zriaďovateľských prevádzkach od 1. 6. 2020. Obnovenie školského vyučovania sa uskutoční v prípade, že zákonní zástupcovia detí a žiakov prejavia záujem o prezenčnú formu vzdelávania – fyzickú účasť detí/žiakov v škole. Týka sa to týchto prevádzok:

      • základná škola (na účel výchovy a vzdelávania žiakov prvého až štvrtého ročníka a na účel konania komisionálnych skúšok a jazykových skúšok. V ZŠ  pre žiakov so ŠVVP na účel výchovy a vzdelávania žiakov prípravného ročníka a prvého až štvrtého ročníka),
      • zariadenie školského stravovania – školská výdajňa.

                  Dané rozhodnutie zriaďovateľa školy o obnovení školského vyučovania a prevádzok školy je v súlade s rozhodnutím ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR č. 2020/12033:1-A2110 zo dňa 22. 5. 2020  a  v súlade s opatrením Úradu verejného zdravotníctva SR č. OLP/4204/2020 z 22. 5. 2020 s účinnosťou od 1. júna 2020. 

       

    • Oznam pre rodičov k hodnoteniu žiakov

      Oznam pre rodičov k  hodnoteniu žiakov

      Na základe Usmernenia MŠVVaŠ na hodnotenie žiakov základných škôl v čase mimoriadnej situácie, spôsobenej prerušením vyučovania v školách v školskom roku 2019/2020

      Riaditeľstvo Základnej školy v Šamudovciach Vám oznamuje spôsob záverečného hodnotenia:

      • V prvom ročníku sa  priebežné aj záverečné hodnotenie realizuje formou slovného hodnotenia.
      • V druhom, treťom a štvrtom ročníku sa záverečné hodnotenie realizuje formou klasifikácie.
      • Výchovné predmety – (etická výchova, výtvarná výchova, telesná a športová výchova, hudobná výchova), sa v čase prerušeného vyučovania nemôžu  plnohodnotne realizovať,  preto nebudú hodnotené.

    Novinky

    Kontakt

    • Základná škola, ŠAMUDOVCE 23
      Šamudovce 23
    • +421566432180

    Fotogaléria